24. listopadu 2015

... připravím svěží salát s jablky a fenyklem

Tento týden začínáme opět trošku zdravě. Čeká nás totiž ještě nálož sladkostí, advent, Mikuláš a Vááááánoce, tak je třeba prokládat to všechno nezdravé pořádnou dávkou zeleniny a ovoce. 



Máte rádi fenykl? Nebo kolem něj v regálech chodíte trošku opatrně a nedůvěřivě? Já se přiznám, že jsem fenykl dlouho sledovala s patřičným odstupem. Bála jsem se lékořicové chutě a vůně po anýzu. 
Lékořici totiž upřímně nesnáším už od dětství a říkám na rovinu, že na tom nehodlám nic měnit. Kdepak s lékořicí se kamarádit nebudu, ne a ne a ne. Jestli to máte taky tak a proto se fenyklu vyhýbáte, nebojte se a zkuste to. Je to totiž lahůdka. Doporučuju vybrat si menší bulvu, ty mají svěžejší a jemnější chuť a také jsou báječně křupavé. Navíc fenykl je báječný na trávení a maminky vědí, jak blahodárný je proti dětskému nadýmání. 



Tento jednoduchý salát je právě ideální pro první seznámení s touto záhadnou zeleninou. Bezva pro vzájemné oťukávání, takové první rande s fenyklem, nezávazná zkouška, jestli si padnete do noty. Zkuste to. 


Budeme potřebovat: 
2 menší fenykly
4 jablka nejlépe máte-li nějakou zelenou odrůdu třeba Granny smith
citron
med
špetku soli
semínka dýňová nebo slunečnicová

 Postup je jednoduše salátový - či salátově jednoduchý. 
Jablíčka omyjeme, zbavíme jádřinců a bubáků a nakrájíme na tenoučké plátky. 
Fenykl rozkrojíme podélně napolovic, vykrojíme tuhý střed a nakrájíme na proužky. Lehkou rukou promísíme s jablky a zastříkneme zálivkou z poloviny citronu se špetičkou soli a podle chuti oslazené medem. Pak už zbývá jen posypat opraženými semínky a ozdobit fenyklovou natí. Vzhledem k tomu, že všechny části této rostliny jsou jedlé, nebojte se použít právě toto jemné chmýří připomínající kopr. Je skvělé ke zdobení!

Dobrou chuť!
Co vy a fenykl? Kamarádíte se? A jak ho připravujete?


Žádné komentáře:

Okomentovat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .