16. června 2015

.... připravím bezinkový sirup zastudena

Bezinky, bezinky, bezinky, moje nejmilejší jarně-letní bylina. Tak dlouho jsem se zdržovala s napsáním článku, až jsou bezy skoro odkvetlé... Ale s trochou štěstí ještě na nějaké kvetoucí keře narazíte. 



Já pro samou výrobu sirupu nestíhala psát :-)


Už znáte kosmatice, znáte bezovou limonádu a tento rok se pustíme do sirupu. 

Potřebujeme: 
30 i víc květů černého bezu - sbírám ve slunečný den, nemělo by před tím alespoň den dva pršet
2 litry převařené vody
2 kg cukru
7 středních citrónů
5 gramů kyseliny citronové 

Nasbírané květy  oklepnu od brouků a vsypu do studené převařené vody, přidám citronovou šťávu a nechám pod pokličkou 24 hodin louhovat. 


Druhý den přecedím přes vyvařenou látkovou plenu.  Do čistého hrnce a mírně na sporáku zahřeju. Ne moc, tak asi lehce nad tělesnou teplotu, asi jako vodu do vany. Jde mi jen o to, aby se v cukr snadno rozpustil. Jde mu to mnohem lépe v teplé tekutině než ve studené. 
Vsypu cukr (co litr, to kilo cukru) a kyselinu citronovou a míchám dokud se vše nerozpustí. 
Sliju do skleněných lahví z Ikea nebo do klasických zavařovaček. 
Hotový sirup se uchovává v lednici nebo případně sterilizuje při cca 80 stupních.

Šťáva z bezu chutná dětem i dospělým a to je dobře, protože připravená touto cestou, je to skutečná lahoda, chutná a  zdravá.

 Milujete bezinkovou limonádu tak jako my?



2 komentáře:

  1. jeee, tak to vypada dost vyborneee, tak doufam, ze se na me jeste stesti usmeje a nejaky ker najdu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, bezový sirup taky zbožňujem a děláme každý rok velkou zásobu :)) Příště bych chtěla ještě otestovat limonádu, letos na to nebyla síla..

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .