10. září 2014

... vyřádíme se s listovým těstem

Jeden druh těsta a tolik možností nabízí. Řeč je obyčejném listovém těstě. Minimálně dvě balení mívám v zásobě v mrazáku, protože na našem stole bývá celkem často jako rychlé pohoštění pro návštěvu, báječná drobivá svačinka nebo skvělý dezert. 



Postupem času jsem objevila několik vychytávek, jak na listové těsto, aby mě poslouchalo, hezky lístkovalo a pěkně vyskočilo. Předně jej vkládám do hodně rozehřáté trouby, asi 190 C. Při válení se mi vyplácí pracovat s ještě malinko tuhým, tedy ne zcela rozmrzlým těstem. Lépe se rozválí a tolik nelepí. V případě závinů krájím až po úplném vychladnutí, aby se tolik nedrobily. 

V jakých variantách tedy bývá na našem stole listové těsto? 


Nejčastěji je to v podobě klasických slaných tyčinek.


Stačí jen rozválet, pomašlovat rozmíchaným vajíčkem a ochutit solí, červenou paprikou, sezamovým nebo lněným semínkem, strouhaným sýrem či drceným kmínem. Hotovo raz dva. A když si najdete pracovitou asistentku, máte to bez práce :-)



Slavnostnější variantou jsou ty stejné tyčinky, plněné Schwarzwaldskou šunkou. Tady není potřeba nijak více ochucovat, jen nakrájet na proužky stočit do takové šroubovice, omašlovat a dát péci. 


Další častou variantou jsou Adélčini oblíbení šnečci z listového těsta. Rozválené těsto sypu cukrem se skořicí, smotám do rolády a krájím ostrým nožem na malé šnečky. Místo skořice lze použít i dobrá marmeláda a dospělé potěší špenátová verze či tzv toastová podoba se šunkou a sýrem
 
Klasický šťrůdl asi není potřeba představovat ani popisovat. Spojení nakrájených jablíček, skořice a vanilky působí v chladnějších dnech skoro jako kouzlo. A zaručeně potěší malé i velké strávníky. 
 


Stejné účinky má i obrácený koláč s hruškami nebo švestkami, na který se chystám tento týden, takže se určitě můžete těšit. Nebo rohlíčky plněné čokoládou, které budou také brzy následovat. 

Přeji krásný voňavý den.

 




4 komentáře:

  1. U nás bývá nejčastěji jako jablkový nebo špenátový závin... Stejné tyčky jsem plnila čokokádou a šnečky šunkou a sýrem do školy na maturity.. Byly hned pryč, výborná obdoba jednohubek :-))

    Hezký den
    skills-of-art.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šnečky šunkovo-sýrové jsou vážně vděčná svačinka. Neznám snad nikoho, kdo by se na ně hned nevrhal :-)

      Vymazat
  2. U nás samozřejmě vede klasika jablíčko nebo hruška,ale občas i sýr se šunkou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jablečný závin jako stará dobrá klasika nezklame nikdy a troufám si říct, že se jen tak nepřejí :-)

      Vymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .