16. května 2014

.... uvařím domácí Zlatý sirup

Zlatý sirup (Golden syrup) se hodí do mnoha britských či amerických dezertů. U mě na blogu se s ním často setkáte v receptech na sušenky
Hotový sirup je k sehnání v prodejnách Marks and Spencer a jednu dobu ho nabízelo i Tesco mezi svými produkty pro mezinárodní kuchyni, nevím, zda ho ještě mají v sortimentu. 
Můžete si jej totiž velmi snadno vyrobit doma a to doslova za pár korun
 


Pro výrobu sirupu je zapotřebí:

500 gramů obyčejného cukru krystal nebo krupice
350 ml vody
2 plátky citronu nejlépe chemicky neošetřeného

Jako základ poslouží karamel z cca 100 gramů cukru a necelé deci vody. Výroba karamelu je tou jedinou částí, kdy je potřeba být ostražití. Moc rád a moc rychle se umí spálit :-) Do vyššího rendlíku nasypte 10 dkg cukru a nalijte trochu vody a nechte bublat. Je lepší nemíchat, nicméně občas zavrtět rendlíkem určitě můžete. 

Směs cukru a vody bude hezky bublat a tvářit se, že času je moře, ale rozhodně nikam nechoďte, ani na krok, situace se může během chviličky změnit. 

Původně průhledná tekutina začne po chvilce zvolna zlátnout..... Tady odtud zbývají tak asi možná necelé dvě minutky než zezlátne docela. Určitě hlídejte!

V této fázi už jen je lepší sundat z plamene...


Rychle ale opatrně nasypat zbylý cukr a vodu. Raději v tomto pořadí, jinak to na vás pěkně vyprskne... A opět kroužením promíchat. Pak už stačí pouze přidat kolečka citronu a nechat bublat na nejmenším plameni tak možná dvacet minut


Po řekněme dvaceti minutách můžete slít do připravených vysterilizovaných skleniček (prolívám je před použitím vařící vodou a nechám ji tam chvilku stát).
Do některých typů dezertu by měl prý sirup několik týdnů zrát, ale dá se s úspěchem použít i čerstvý. 


V domácnosti s dětmi však určitě dlouho nevydrží, děti jej na mlsání shledávají ideálním. Ale pozor, nic moc zdravého to jistě není, je to prostě tekutý zkaramelizovaný cukr.


4 komentáře:

  1. To je super nápad! :) Místo klasicky bílého cukru zkusím třtinový a hned se bude člověk cítit trochu míň nezdravě :D Moc díky za tip!
    - Elma

    OdpovědětVymazat
  2. Dneska jsem ho zkusila ukuchtit a nevim, jestli mel dopadnout ridky nebo tuhy? Uz je vychladly a je porad ridky, ale na chuti mu to neubira :))

    OdpovědětVymazat
  3. Mariko, měl by být asi jako tekutý med. Většinou mi ještě docela zhoustne pak přes noc, tak uvidíte jak se bude tvářit ráno.

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .