16. ledna 2014

.... uvařím hřejivou francouzskou cibulačku



Nic nezahřeje v chladných dnech tak dobře jako polévka. Podíváme se dnes spolu na gurmánský skvost v polévkovém světě. Francouzská cibulačka. Úplný zázrak Tak jednoduchá, tak málo surovin a velmi levná a přitom výtečná. 

K přípravě této lahodné polévky potřebujeme: 

cca 0,5 kg cibule
velkou lžíci másla
trošku hladké mouky
bobkový list
tymián
hlt bílého vína
vývar (drůbeží, zeleninový nejlépe domácí)

francouzskou bagetu a sýr na posypání


Ve větším hrnci rozpustím máslo a přidám na kolečka či půlkolečka nakrájenou cibuli. Snížím plamen na minimum a restuji ....a restuji, ....a restuji. Správně, tedy dostatečně orestovaná cibule je naprostý základ úspěchu a v zásadě, čím déle to vydržíte, tím lépe. Obecně se doporučuje restovat kolem hodinky. Občas stačí kontrolovat a promíchnout. Někdo přidává lžičku cukru pro ještě výraznější zkaramelizování, ale není to vůbec nutné. Cibule karamelizuje i sama od sebe jako po másle. Ani lehké přichycení kousků v průběhu restování není na závadu, bílé víno nakonec to snadno spláchne, tedy správně řečeno deglazuje. 

Tedy když máme dorestováno, přelijeme cibuli troškou vína a necháme odpařit. Poté zaprášíme lžící mouky, vmícháme, necháme opět trošičku opéct, zalijeme připraveným horkým vývarem, přidáme bobkový list a snítku tymiánu.  


Necháme provařit a mezitím se vrhneme na přípravu bagetek. Krájíme našikmo a necháme v troubě pod grilem opéct na pečícím papíře, lze orestovat i na pánvičce s trochou olivového oleje. 

Hotovou polévku servírujeme do misek, navrch položíme bagetku a zasypeme oblíbeným sýrem. Doporučuje se francouzský sýr Gruyere, výborný je Chedar, ale koneckonců i s Ementálem si docela pochutnáte. Sýru dejte určitě víc než je ho na mé fotografii :-). Měla jsem už doma jen takový poslední zbyteček, protože jsem tak dlouho chodila jej průběžně do lednice ujídat, až mi nakonec na cibulačku skoro nezbylo :-)

Nejepší je dát ještě celou polévku zapéci i s bagetkami do trouby. Ale není to nezbytné, kdo má hlad, může se do ní pustit rovnou. 

Jaká je vaše oblíbená polévka? 




2 komentáře:

  1. s tou bych u nás doma rozhodně zabodovala! já mám nejradši hustou dýňovou polévku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju.Jee, no a na dýňovou polévku taky nedám dopustit :-)

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .