11. května 2013

... umotám provázkovou vázičku






Vyrobte si elegantní stojánek na kancelářské potřeby či krásnou vázičku na první jarní kvítí!



Co budeme potřebovat?

Pro výrobu provázkové vázičky či stojánku potřebujeme pouhé tři věci: konzervu, provázek a tavnou pistoli, případně lepidlo. Pokud tavnou pistoli ještě nemáte, doporučuji si ji pořídit, lze ji využít snad na všechny kreativní výtvory. K omotání plechovky se báječně hodí přírodní provaz či kroucená šňůrka z galanterie. Nejlépe se pracuje s provazem nebo šňůrou o průměru minimálně 5 mm. Co se týče délky provazu, obecně doporučuji koupit provázek delší, než si myslíte, že bude potřeba. Pětimetrový provázek o průměru 6 mm by měl bohatě stačit, a ještě vám nejspíše kousek zůstane. Můžete také koupit dva kratší provázky různých barev, výsledný efekt bude o to zajímavější. Barvičky se dají hezky navazovat a střídat.


1. krok

Zásadním prvkem pro zhotovení vázičky je konzerva. Můžete použít jakoukoli, například tu s kočičím krmením nebo od sterilovaných rajčat. Opatrně odstraníme etiketu, to jde obvykle docela snadno. Obsah konzervy potřebovat nebudeme, můžeme s ním třeba potěšit domácí mazlíčky. Prázdnou plechovku důkladně vymyjeme a vysušíme.

2. krok

Začneme kápnutím trošky lepidla těsně k horní hraně plechovky. Lepidla není nutné dávat moc. Provázek budeme průběžně uchycovat, takže nemusíme mít obavy, že by nám sjížděl.


3. krok

Provázek zvolna ovíjíme a pevně přitlačujeme k plechovce. Zhruba každých 5 cm kápneme trošku lepidla, aby byla šňůrka v každé vrstvě přichycená na několika místech. Při přichycování provázku k lepidlu dávejte pozor na prsty! Lepidlo z tavné pistole je velmi horké.


4. krok

Stále pokračujeme v omotávání kolem dokola a snažíme se přitom, aby na sebe vrstvy hezky doléhaly. Průběžně přichycujeme lepidlem. Celou plechovku můžeme buď omotat jednobarevným provázkem, nebo vystřídat barvy, jako je tomu v tomto případě. Vše záleží jen na vaší fantazii!





5. krok

Tak, a máme stojánek na tužky nebo vázičku hotovou! Do dna plechovky také můžete udělat dva nebo tři otvory a použít ji pak jako květináč. Třeba takovému rozmarýnu či pažitce to bude v omotaném květináčku náramně slušet!





Můj článek o vázičce na Studentpointu




Žádné komentáře:

Okomentovat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .